Neue Weisseritzgärten Dresden

Sauerbruch Hutton, competition
academic internship

 
 

Neue Weisseritzgarten is an area on the edge of the old town of Dresden. The objective of the competition was to develop a solution to unify this fragmented plot. Our proposal focused on the densification of the urban fabric and establishment of a green space in the centre of the plot. The project proposes clear spatial limitations towards the existing surroundings. A new boundary that completes the building block is defined with a 6 to 8-storey building with a public ground floor. The gardens, protected from the noise of the surrounding roads, form a continuous green space inside the block, into which nine 4 or 5-storey detached town houses are placed. In three spots the perimeter of the block is punctured, suggesting entrances to the garden. The houses inside the gardens are a typological variation on the Dresden “coffee mill house”, a historical form of the city villa related to the rich history of Dresden. The apartment typologies for the border building as well as the individual houses are modular, which allows for a wide variety of possible apartments that can accommodate different living requirements. I was involved in this project from the very beginning, developing and testing various spatial and volumetric concepts through sketches, drawings, physical and 3d models, organising the distribution of the programme and developing modular apartment floor plans. Besides that I also worked on the final plans and presentation drawings.

 
 
 programme concept

programme concept

 
 
 
 typical floor-plan

typical floor-plan

 
 
 
 section b-b

section b-b

 
 
 typologies

typologies

 
 
 
 view from Könnertizstraße

view from Könnertizstraße

 
 view from the entrance of the music school

view from the entrance of the music school