REVITALISATION OF THE FORMER SALT WAREHOUSES IN PORTOROZ

master thesis project
with Assoc. Prof. Marusa Zorec
Faculty of architecture, University of Ljubljana

 
 

The area of the former salt warehouses in Portoroz is located along a coastal path which connects some of the most beautiful destinations on the Slovene coast. The two majestic listed buildings, legacy of the cultural heritage of salt production, are located right by the sea along the main route between Piran and Portoroz, two of the most important towns on the coast. Because the majority of the space inside the warehouses is still used as storage, the public has no perception of the impressive spaces inside the buildings. The purpose of this project is to highlight the unexploited opportunities within the former warehouses and to find a solution that would take full advantage of the qualities of the space and the two buildings through a well defined relation of the area to the wider context. The project establishes a thorough concept for the waterfront, develops a vision for the area of the former warehouses and proposes an intervention into the existing structures, with which the space within the two buildings becomes part of the seafront path. With the proposed concept of use, the former warehouses become a new centre of public life in the municipality of Piran, where activities and events for both tourists and locals take place all year round and throughout the day. Additionally, the project envisages multiple scenarios of use in regard to different requirements during low and high season as well as various events.

 
 

new use of the former salt warehouses

 
 
 site development

site development

 
 
 
 elements for the new programme are inserted into the former warehouses

elements for the new programme are inserted into the former warehouses

 
 
 
 experiencing the space from different heights

experiencing the space from different heights

 
 
 
 interventions into the existing structure

interventions into the existing structure

 
 
 

facade detail

 
 
 inner street running next to the new longitudinal volume, Grando

inner street running next to the new longitudinal volume, Grando

 
 exhibition space, Monfort

exhibition space, Monfort

 
 wine bar right underneath the original wooden roof structure, Grando

wine bar right underneath the original wooden roof structure, Grando